FRITEATERN – EN RESA GENOM TID OCH RUM
Friteatern – en legendarisk fri teatergrupp – har slutat sin resa. Läs mer (pdf)
ELSIE OCH JAG
En brevväxling med Elsie Johansson. Folket i Bild/Kulturfront nr 3/90. Ett författarsamtal med trettio år på nacken. Men det säger fortfarande en del om skapandets villkor, om utgångspunkterna för oss båda som författare, tycke jag. Läs mer (pdf)
TAX
Jan Wagners dikt Dachshund. Ingen artikel alltså, utan en tolkning. Jan Wagner, en av de mer framstående yngre tyska lyrikerna. Och dessutom en av de mer underhållande! Jacob Johann von Uexkull – som dikten implicit riktar sig till – var en av den moderna etologins grundare och samtidigt en inspiratör inom semiotiken, har influerat bl.a Heidegger och Foucault.
Läs mer (pdf)
ALI OCH NINO. ELLER VEM VAR KURBAN SAID?/SR P1
”Detta är berättelsen om en kärlek – mellan en ung, förnäm mohammedan och en europeisk prinsessa – spännande, lidelsefylld, psykologiskt fängslande – och samtidigt ger denna bok, som är enastående i sitt slag, en rad fascinerande bilder av Orientens väsen.” Neues Wiener Tageblatt
”… Ofta frågar man sig: är detta verkligen en roman eller är kanske verkligheten så romantisk någonstans på jorden?” Prager Abendblatt
Läs mer (pdf)
JAGA, FISKA, LÄSA
I februari 1934 skriver Hemingway från Paris för tidskriften Esquire. En krönika, eller helt enkelt ett brev. Vilket är just vad han kallar det–A Paris Letter. Han skriver ett antal sådana under trettiotalet. Detta kommer alltså från Paris, men till en stor del handlar det om Clark ́s Fork Valley, Wyoming, där han vistats året innan vid samma tid. Läs mer (pdf)
VÅRFISKE I RISÅN/FiB/K
Här var jag ock var dammvakt våren 1963! En kväll i början av juni var det så varmt att dom stora flygmyrorna svärmade, inom loppet av en timme såg sjön ut som en luden fårskinnspäls, det var då säkert i miljarder dom kom! Alf Byström. Näset. Läs mer (pdf)
I EN BETESHAGE UTANFÖR TIDEN/Expressen
Tjugmyr Maria Larsson sjunger hem korna. Det är tidigt femtiotal, inspelningen gjord på en fäbodvall någonstans norr om Åsens by, Älvdalen. Man hör sommarkvällen runt henne. Fågelläten, vind, råmanden, koskällor, hundskall. Just kringljuden ger en märklig lyster, ett slags mörkare relief åt hennes rena, bärande stämma...Läs mer (pdf)
MÖTE I LUFTGROPARNA/Expressen (Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris)
Ja, mina vänner. Har ni också undrat över vad Ivar Lo själv skulle ha sagt om det här valet? Jag har naturligtvis lekt med tanken och är nog inte övertygad om att han skulle ha varit alltför begeistrad. Väl mycket dystert psykologiserande…Läs mer (pdf)
MOKETUBBE I HJÄSSBERGET. OM NOVELLKONSTEN
Det är inte så enkelt. Folk är som dom är. Ibland övertydliga på gränsen till karikatyrer. Eller obegripliga som monteringsanvisningarna för en Ikeafåtölj. Överdrivna eller utslätade. Avlägsna eller påflugna. Helt enkelt påfrestande outgrundliga…Läs mer (pdf)
TIMMERVÄGEN GENOM LIVET/Expressen
Det går en timmerväg genom livet och genom den svenska litteraturen, från Hedenvind till Gunder Andersson.Förbi gamla tvåmanskojor, tjärdalar, blädningsskogar, kastvedtravar, timmerdoningar, fram mot traktorlastare och processorer, kalavverkningar, föryngringsytor, hyggesplöjning och contortaåkrar...Läs mer (pdf)
LEDANS OFÖRUTSÄGBARHET/Expressen
Vad är det som gör Raymond Carvers noveller så efterhängsna, svåra att skaka av sig? De är – skenbart – enkla, konstlösa. Tycks vid en första anblick mest bestå av yta: ett slags summariska beskrivningar av skeenden som inte innehåller alltför många överraskningar… Läs mer (pdf)
ALLT KÖTT ÄR HÖ/Expressen
Hö. Somrarna fyllda av hö. En uttjatad, evigt återkommande följetong av hö. Från att den första hässjan sätts upp i början av juli tills att den sista gulnade hötappen rakas ner från det nakna hässjevirket och körs in, någon gång framåt höstkanten… Läs mer (pdf)
GRATTIS!/Kulturriket i P4
”Jag var nu kommen på fjällen. Alltomkring mig lågo de snöiga berg, jag gick på snön såsom om starkaste vintern. Den ljuva gröna marken, som tillförne alternerat med snön, sågs icke mer, de ljuva blomster gåvos icke här, utan hela fältet var övertäckt med en vit snö… Läs mer (pdf)
INGET SÄRSKILT OCH DET MESTA/Expressen
I Gunnar Brandells Svensk Litteratur från mitten av 70-talet får han ungefär en sida. Ett tiotal år tidigare hade Erik Hjalmar Linder (Fem decennier av nittonhundratalet) ansett honom värd det dubbla. Och idag?…Läs mer (pdf)
DANILO HOSTAR OCH LER/Expressen
Tänderna, den framträdande näsan, det ostyriga håret, förde vagt tankarna till Lenny Bruce. Men än mer påminde han om den student som någon gång i sextiotalets början kommit cyklande längs de nedernorrländska grusvägarna, med pakethållaren svajande under tyngden av ett rikt utbud illustrerad religiös litteratur. På tyska… Läs mer (pdf)
DET SOM GLÖMS I SNÖ/Expressen
”…Tjugosex på vintern låg jag ute och högg uppåt jämtgränsen tillsammans med Gustav Parment, morbror. Vi var fem hästar härifrån, två huggare på varje häst. Vi kom upp efter tretonhelgen. Snön var som en vägg. Det hade vräkt ner. Basvägen syntes knappt. Och Gustav hade en svart märr, elak som en nykterist, men en otrolig snöhäst, lyfte på bena som en balettdansös… Läs mer (pdf)
TÅRARNA/Kulturriket i P4
Man åker inte igenom längre. Det är längesen. E 14 Sundsvall-Östersund går en bra bit utanför. Nej, du får vika av, köra in. Passera Ljunga Motell, där du kan bo för 139 kr/natten enligt en slokande banderoll på fasaden. Vilket ändå ingen gör, att döma av den tomma parkeringen… Läs mer (pdf)
TACK FÖR KAFFET/Expressen
”Svartån ligger blank i kvällssolen. Som en jätteorm slingrar den mellan myrens snedvridna martallar. Kantad av dvärgbjörk och täta videsnår. Den är djup och svart och gåtfull – den gömmer på sånt som man endast kan gissa sig till…En fisk bryter vattenspegeln… Vågorna breder ut sig som mjuka dyningar, vattnet dallrar och glittrar… Läs mer (pdf)
EKELÖFSKA SOMRAR/Expressen
Somrarna är Ekelöfska, på något sätt. Fråga mig inte varför. Jo, förresten. Gör det. Fråga mig just det. Man skulle ju kunna tänka sig att det beror på den där trädgården och ”..Havet av hundlokor… Läs mer (pdf)
BLUESSÅNGAREN SOM BARA FÖRSVANN/Expressen
I november 1936 spelar en ung svart bluesmusiker in ett antal spår i en provisorisk inspelningsstudio på ett hotell i San Antonio, Texas. Sju månader senare, sommaren -37, spelas ytterligare något dussin melodier in, i en annan tillfällig studio, nu i Dallas. Det blir allt som allt tjugonio spår. Hans namn är Robert Johnson, från Robinsonville, Tunica County, Missisippi… Läs mer (pdf)
TJECK UTAN TÄCKNING/Expressen
Finns det någon rättvisande måttstock för vad som är stor konst eller inte? Någon – nära nog himmelsk – instans där agnarna sållas från vetet, placeringarna bestäms, som efter en världscupsäsong?… Läs mer (pdf)
SEMESTER/Kulturriket i P4
Vi åkte aldrig på semester när jag var barn. Semester, det var en okänd storhet. Och här kan jag höra mina egna barn – vuxna nu – sucka djupt. ”Vi vet, du behöver inte säga mer, vi har hört det där! Aldrig semester. Och så barnarbete. Året om…Läs mer (pdf)
FARBROR BERTIL OCH GUDARNA/Expressen
På bilden är det fortfarande åtta bröder. Stående framför huset de gemensamt byggt åt föräldrarna, en brädspönad tvåvåningskåk med brutet tak. Av det gamla boningshuset – den dragiga parstuga där de alla vuxit upp – finns bara grundstenarna och ett vårdträd kvar… Läs mer (pdf)
GRUVANS GÅNG/Expressen
I slutet av tjugotalet skriver Ivar Lo reportageboken Kolet i våld, med skildringar från de nordengelska kolgruvedistrikten. Boken utgör en av delarna i hans första stora litterära projekt: att skriva ”en bok om arbetare i varje land på jorden.”…Läs mer (pdf)
FOREVER RUNNING/Expressen
Vissa texter stannar kvar i minnet. Det finns något där som hugger tag i dig. En vändning, en replik. Något oväntat. Något som biter sig fast, blir kvar, ibland långt efter att helheten bleknat bort. Som märken efter stickers på bilruta…Läs mer (pdf)
SKOTTEN SOM DRABBAR/Expressen
Han har utnämnts till Skottlands svar på Tjechov och Kafka, Joyce och Becket. Och vissa bedömare ser honom redan som en tänkbar Nobelpriskandidat. Medan andra klassar honom som så gott som oläslig, som icke-litteratur… Läs mer (pdf)
SOM FISKEN I VATTNET/Expressen
Hemma i Sundsvall igen. Och en del är sig likt. Stenstan står kvar. Även om det blivit gallerior invändigt och gågator utanför. A-laget drar som förr mellan Vängåvan och busstorget. Och röken från den tunga industrin driver in över bukten… Läs mer (pdf)
GRÄV DÄR DU GÅR/Expressen
Någon torrsommar i sjuttiotalets början, svidande het. Ingen vind, inga moln. Solen dröp som smält tenn från himlen, dag efter dag. Jag grävde mig genom Stockholms förorter, plus ett antal av kringkommunerna. Grävde upp gamla oljecisterner, villatankar. Grävde ner nya… Läs mer (pdf)
EN ANNAN KRÖNIKA/Kulturriket i P4
Det var egentligen inte den här krönikan ni skulle ha lyssnat till. Nej, ni skulle ha lyssnat till en krönika om våren, där jag elegant lotsade er fram mellan vårtecknen, för att slutligen – som av en händelse – hamna vid flyttfåglarna… Läs mer (pdf)