Summering

Det har gått ett år sedan Sprängskiss av en jaktberättelse kom ut. Dags för summering. Tänkvärda – och positiva – recensioner av bl.a Martin Lagerholm (Barometern, Kristianstadsbladet, m.fl.), Maria Schottenius (DN), Mia Gerdin (Kulturnytt, P1). Och framåt vårkanten fick jag Stina Aronson-priset av Samfundet De Nio. Man får vara nöjd, alltså.
Och nu då?
Det verkar bli noveller igen. Besvikna? Tja, men det är väl det jag kan bäst, kanske. Om något. Och så är det den där känslan. Det sker något speciellt när en novell verkligen tar fart, börjar leva. Man liksom lutar sig in mot texten och där finns ett universum som man borde kunna styra. Men där man inte har en aning om vad som kommer att hända, allt tycks fungera efter egna villkor!
Raymond Carvar (som ni kan läsa om här på hemsidan bland mina artiklar, om ni har lust) berättar om en mening ur en novell av Tjechov som han hade nålat upp på väggen: ”…och plötsligt stod allt klart för honom.” Carver skriver: ”Jag ser de här raderna som fyllda av förundran och möjlighet. Jag älskar klarheten och känslan av att något uppenbaras i dem… här finns både lättnad och förväntan…”
Visst, säger jag. Så ska det kännas.